Nekateri bi zradirali parkinge v mestnem jedru

Od MO Kranj smo pred nekaj dnevi prejeli nadvse sporen zapisnik »terenskega ogleda« mestnega jedra iz oktobra letošnjega leta (tukaj), ki problematizira nadaljnji obstoj parkirnih mest v območju omejenega prometa.

Parkinge opredeljuje kot »nepravilno umeščene«, »vedno polne« (logično, ker jih primanjkuje!) in »neprimerne«. Kot izhaja iz zapisnika, bi bilo treba parkirna mesta nadomestiti z novo »javno vsebino«, kot so pitniki, igrala, počivala, razgibala… Odgovor KS Center na zapisnik si lahko v celoti preberete tukaj.

Vodstvo kranjske občine zanika, da bi vsebina zapisnika odražala njihovo mnenje, češ da gre za neusklajena stališča predstavnika Zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Zapisnik s sugestivnimi komentarji pod fotografijami problematizira nadaljnji obstoj parkirnih mest.

Splošno znano dejstvo je, da v mestnem jedru in na njegovem obrobju parkirnih mest primanjkuje. Krajani vemo, da ob vsakem povečanem obisku mesta, v času prireditev in ob sobotnih dopoldnevih postane parkiranje misija nemogoče. Kot pritrjuje prometna študija »Ureditev mirujočega prometa v mestnem jedru Kranja« iz leta 2013, je že takrat za prebivalce, zaposlene in obiskovalce primanjkovalo cca 210 parkirnih mest. Od tedaj so potrebe zaradi naraščanja števila prebivalcev in nosilcev poslovne dejavnosti v območju omejenega prometa kvečjemu narasle. Po drugi strani je mestno jedro v posledici obnove trgov in ulic izgubilo približno 24 parkirnih mest; štiri javna parkirna mesta so bila dodatno izgubljena v tem mandatu. Nadaljnje ukinjanje parkirnih mest je nesprejemljivo, ker bo zmanjkalo prostora tako za stanovalce, kot tudi obiskovalce mesta in nosilce poslovnih dejavnosti. Iz izkušenj vemo, da to pomeni praznjenje in propadanje mesta.

Krajanke in krajani! Nekateri si očitno spet prizadevajo ukiniti parkirišča v mestnem jedru. Če želite obdržati možnost parkiranja v bližini svojega doma, se obvezno udeležite volitev v svet krajevne skupnosti v nedeljo, 20. novembra, in glasujte za tiste kandidate, ki nasprotujejo ukinjanju parkirnih mest.