Mestna občina Kranj sodeluje v projektu ANIMA

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v sklopu mednarodnega projekta ANIMA posvetil večjo pozornost dejavnosti Letališča Ljubljana in prebivalcem, ki živijo v okoliških občinah. Želijo preučiti problematiko naraščajočega letalskega prometa in vzpodbuditi razvoj novih pristopov za obvladovanje hrupa ter zmanjševanje negativnih vplivov na javno zdravje.

Maja 2021 so tako v sodelovanju z Mestno občino Kranj organizirali delavnico v ožjem krogu, o kateri si lahko preberete tukaj.

Povabilo prebivalcem k sodelovanju

V iskanju rešitve za reševanje hrupa, ki moti prebivalce, pa trenutno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izvajajo Raziskavo počutja v lokalnem okolju v občinah ob letališču. Vabila so poslali 650 naključnim prebivalcem občin Cerklje na Gorenjskem, Domžale, Komenda, Kranj, Mengeš, Šenčur in Vodice.

K sodelovanju pri raziskavi vabijo tudi ostale krajane, da izrazijo svoje mnenje. Pri študiji lahko sodeluje vsak, ki je starejši od 18 let, in ima telefon, ki omogoča sodelovanje. Natančna NAVODILA so na voljo na NIJZ spletni strani:

https://www.nijz.si/animapp

Vsi zbrani podatki bodo anonimni in uporabljeni izključno v raziskovalne namene. Udeleženci raziskave bodo približno dva tedna odgovarjali na ankete preko mobilne aplikacije AnimApp, odvisno od posameznikove izbire pogostosti izpolnjevanja anket. Ko bo čas za izpolnjevanje ankete, bodo o tem samodejno obveščeni preko aplikacije AnimApp tako, da bodo na mobilni telefon vsak dan prejeli dva do štiri SMS sporočila. Izvajalci raziskave bodo hvaležni tudi za vse komentarje in pripombe.