Povišanje cen dovolilnic za vstop v mestno jedro

Dovolilnica

Ali se nam obeta nova podražitev cen parkirnih in dostavnih dovolilnic?

10. januarja 2023 je bil predsednik sveta KS Center obveščen, da namerava MO Kranj sprejeti dopolnitve Odredbe o določitvi območij parkiranja, taks in cen parkirnin.

Če je dosedaj veljalo, da je prva dovolilnica na stanovanjsko enoto za krajane brezplačna, za drugo in tretjo pa se plača taksa v višini 24 oziroma 48 evrov, je v spremembah MO Kranj predlagala, da bi taksa za prvo dovolilnico znašala 30 evrov, za drugo 90 evrov in za tretjo 180 evrov!
Podobno naj bi se dovolilnica za dostavo med 6. in 10. uro, ki je bila dosedaj prav tako brezplačna, s čimer naj bi se spodbujalo dostavo v jutranjih urah, podražila na 30 evrov.

KS Center je izrazila pričakovanje, da se cene v letu 2023 ne bodo povišale, saj je vsled visoke draginje neprimerno, da so krajani udarjeni po žepu še s strani lokalne oblasti. Prav tako je izrazila pričakovanje, da se ohrani brezplačno dovolilnico za jutranjo dostavo.

MO Kranj je po posredovanju tako oblikovala nov predlog, po katerem so nekoliko prilagodili prvotne cene in sicer:
– cena za prvo parkirno dovolilnico: 12 evrov
– cena za drugo parkirno dovolilnico: 24 evrov
– cena za tretjo parkirno dovolilnico: 48 evrov
– cena za dovolilnico za dostavo med 6. in 10. uro: 30 evrov

V Svetu KS Center pozdravljamo dejstvo, da je občina odstopila od prvotnega, po našem mnenju neživljenjskega predloga podražitev. Vseeno pa smo sprejeli sklep, ki županu in mestnemu svetu sporoča, da se ne strinjamo s predlaganimi podražitvami, in v katerem predlagamo, da ostaneta prva parkirna dovolilnica in dovolilnica za jutranjo dostavo še naprej brezplačni.